Jdi na obsah Jdi na menu
 


8. 2. 2011

rok 2009

 

Návštěva z Napajedel

 

28. srpna navštívili náš sbor mladí hasiči z Napajedel (města), kteří zde pobývali na soustředění v bývalé škole ve Vranči. Jejich vedoucí Alena Škopíková a Zdeněk Hradil domluvili malou exkurzi v naší zbrojnici.  12 mladých hasičů ve věku od osmi do patnácti let a 6 předškoláků z hasičské přípravky si prohlédlo naše zásahové vozidla a vyzkoušelo si dýchací techniku. Věříme, že se jim pobyt u nás líbil, a že nás opět někdy navštíví.

 

Obrazek

 

14. ročník Memoriálu Františka Kořenka

 

V sobotu 8. srpna uspořádal náš sbor 14. ročník pohárové soutěže Memoriálu Františka Kořenka. 

Dějištěm sportovního klání tentokrát nebylo přírodní koupaliště Balaton, kde už započala výstavba rekreačně sportovního areálu, ale zelený trávník fotbalového hřiště. Na slavnostním nástupu, kde se sešlo celkem 19 družstev,  přivítal velitel soutěže Karel Čaník nejen všechny soutěžící, ale také hosty v čele se starostkou městyse Stanislavou Špruncovou, členem výkonného výboru Okresního sdružení hasičů ve Vsetíně Josefem Zbrankem a Josefem Rusňákem z odborné rady velitelů.  Nejdále to měli do Hrozenkova hasiči ze Staré Vsi, kteří nás přijeli podpořit také po organizační stránce.

Nejlépe provedený požární útok předvedlo  družstvo mužů z Hovězí, které si do výsledkové listiny zapsalo čas 16,70. Pouze o   čtrnáct setin byli pomalejší veteráni ze ZOD Velké Karlovice, jež svou kategorii suverénně vyhráli. Síly mezi sebou změřily také čtyři kolektivy žen, z nichž se nejvíce dařilo hasičkám z Lužné. S časem 21,73 mohly být spokojeny. Nad regulérními výkony soutěžících bděli rozhodčí základny Tomáš Procházka a rozhodčí u nástřikové čáry Petr Žárský. Také díky podpoře sponzorů mohly nejlepší celky převzít krásné poháry a finanční odměnu.

Dík všem našim členům, kteří se podíleli na organizaci soutěže a podali pomocnou ruku ať už při přípravě super guláše, prodeje občerstvení  nebo dalších úkonů, bez kterých by se soutěž neuskutečnila.

 

Více ve FOTOGALERII

 

Konečné pořadí mužů: 

1. SDH Hovězí 16,70 

2. SDH Bystřička 17,17

3. SDH Vsetín 17,74;

 

veteránů:

1. ZOD V. Karlovice 16,84 

 2. SDH Tísňavy 18,73,

 3. SDH Halenkov 21.44;

 

žen:

 1. SDH Lužná 21,73 –

 2. SDH Jasenná 24,25 –

3. Vsetín 24,62.

 Požár pod Černým

 31. července 2009 zasahovala naše výjezdová jednotka u požáru na Halenkově. Více ve zprávě Mj. Ivo Mitáčka.

 Dne 31.7.2009 ve 21:24 hod. byli hasiči informováni o požáru stodoly v obci Halenkov. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Halenkova a Nového Hrozenkova.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru dřevěné kůlny a částečně i rodinného domu. Jako první na místě zasahovali místní dobrovolní hasiči, kterým se podařilo dorazit k požáru už za pět minut od vyhlášení poplachu. Po rozvinutí vodních proudů byl požár také velmi rychle lokalizován. Rychlost zásahu u tohoto požáru byla naprosto zásadní, protože plameny se už rozšířily na blízký rodinný dům. Hořela dřevěná předsíň a za podpory dalších hasičů z ostatních jednotek se intenzivním hašením podařilo zabránit zničení celého domu. Likvidace požáru byla hlášena patnáct minut po dvaadvacáté hodině. Během zásahu se hasičům podařilo z požářiště vytáhnout prasklou tlakovou nádobu na plyn. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Při požáru došlo k přepálení drátů elektrického vedení a na místo byla povolána výjezdová skupina energetické společnosti k opravě. Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Majitel uvedl, že společně s manželkou a dvěma dětmi se jim podařilo včas dům opustit a nikdo tak nebyl zraněn. Proti sílícímu požáru neměl šanci zasáhnout a přivolal na pomoc hasiče. Požár zničil celodřevěnou kůlnu o rozměru asi 4 x 4 metry, ve které bylo uskladněno topivo. Plameny zasáhly také předsíň novostavby, která byla poškozena. Sálavé teplo zasáhlo také několik oken na domě. Požárem způsobená škoda byla majitelem předběžně vyčíslena na 60.000 Kč. Včasným zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 1,5 mil. Kč. Příčina vzniku požáru je nadále v šetření. Místo požáru bude ohledáno ještě v denní dobu.

Stanovnice

4.července 2009 jsme se zúčastnili akce nazvané Setkání rodáků - 75 let SDH Stanovnice. V tamější zbrojnici započal program v 9 hodin slavnostním shromážděním, na které navázala ukázka požárních útoků, aneb Stanovnická soutěžní družstva 1959 - 2009. Nejvíc se ale všichni těšili na souboj odvážných o titul Najpevnější hasič z pod Javorníků. Na nelehkou trať plnou úkolů se pustili i Jakub Lušovský, Tomáš Jochec, Michal Orság, Milan Vrána, Vlasťa Vrána, Jan Šulák a Zdeněk Kysučan z Nového Hrozenkova. A nevedli si vůbec špatně.

 

 Výjezd do Vranče

Obrazek 29. června 2009

Po prudkém přívalovém dešti se ve Vranči zvedly hladiny vod a z příkopů se rozlily po cestě. Komunikaci bylo třeba vyčistit od nánosu bahna a štěrku.

 

 

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dopoledne pro školáky z Nového Hrozenkova

Ve spolupráci s policisty z Obvodního oddělení v Karolince a zdravotníky ze záchranné služby jsme pro ZŠ Nový Hrozenkov připravili "dopoledne se složkami  integrovaného záchranného systému." Děti byly rozděleny do tří skupin, které navštěvovaly jednotlivá stanoviště policistů, hasičů i zdravotníků, kde se mohly seznámit s jejich prací a používanou technikou.

Největší úspěch sklidila ukázka zásahu proti pachatelům, kteří při vaření drog způsobili požár. Podle reakcí dětí se program povedl, což pro nás bylo největší odměnou.

 Fotogalerie zde

 Video z akce zde

Obrazek

 

Prověřovací cvičení

8.5. 2009 se Novým Hrozenkovem a Halenkovem rozezvučely sirény, které svolávají hasiče k výjezdu. Tentokrát se naštěstí nejednalo o požár, ale prověřovací cvičení, jehož námětem byla likvidace lesního požáru. Celá akce se odehrávala u myslivecké chaty za Bečvou. Chtěli jsme si také ověřit, jak funguje systém svolávání hasičů nejen pomocí sirény, ale také zpráv SMS. Akce se zdařila, zakončili jsme ji posezením v hasičském domě.

Fotogalerie zde